torstai 14. lokakuuta 2010

VINKKILISTA YSEILLE

MIETI KUVAA OTTAESSASI

Onko kuvakulma hyvä? Kenen/minkä näkökulmasta se on otettu? Onko kuvakulma liian tavanomainen tai liian erikoinen - jäätkö kaipaamaan jotain vai meneekö överiksi?

Mistä valo tulee ja miten kamera reagoi siihen? Minkä valon mukaan kamera valottaa - minkä väristä valo on?

Mitä kuvan reunoilla on? Mikä näkyy kokonaan ja mikä rajautuu? Muista, että tiivis rajaus on usein mielenkiintoisempi kuin aakealaakea otos!

Meneekö joku kohta puhki? Jos näin on, vähennä valotusta esim. -0,5; kokeile, testaa, arvioi lopputulos. Lopullinen totuus näkyy aina vasta tietokoneella.

Tarkenna harkitusti. Kamerassa on monta vaihtoehtoa siihen puuhaan. Zoomaamalla saatat saada aikaan sumeat taustat, ja maisema-asetuksilla kuva taas on syväterävä. Painamalla laukaisinta ensiksi puoleenväliin, kamera näyttää tarkennuksen. Kuva kannattaa aina ottaa siten, että ensiksi tarkentaa ja miettii.

Jos otat kuvia sisällä ilman salamaa, vaihda kameran herkkyys lukemalle 400. Salaman kanssa 100-200 on hyvä herkkyys, auringonpaisteella 100. Vältä salamaa, jos haluat luonnollisen näköisiä kuvia.

Jos kuvassa on ihmisiä, tarkista, ettei päässä ole kattokruunua, päästä ei kasva Näsinneulaa tai ihminen ei rajaudu nivelten kohdalta.

NÄITÄ VINKKEJÄ ON TULOSSA LISÄÄ - PYSY "KUULOLLA"!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti